Кинофестивалът Берлинале ще бъде открит днес с прожекция на ирландски филм

...
Кинофестивалът Берлинале ще бъде открит днес с прожекция на ирландски филм
Коментари Харесай

Кинофестивалът Берлинале започва с ирландски филм с участието на Килиън Мърфи

Кинофестивалът " Берлинале "  ще бъде открит през днешния ден с прожекция на ирландски филм с присъединяване на Килиън Мърфи, заяви Агенция Франс Прес. Мърфи е измежду любимците за премията " Оскар " за основна мъжка роля за " Опенхаймер ". 

Филмът Small Things Like These ( " Малки неща като тези " ) е киноадаптация на бестселъра на ирландската авторка Клеър Кийган. Той е в включен в конкурсната стратегия и ще се бори за отличието  " Златна мечка ".

Председател на журито е мексикано-кенийската актриса Лупита Нионго. 

Настоящото 74-о подред издание на кинофестивала показва еклектична стратегия с филми на режисьори и артисти от целия свят - както огромни продукции, по този начин и документални филми, политически ангажирани и самостоятелни такива. 

В Small Things Like These ( " Малки неща като тези " ) Килиън Мърфи работи с белгийския режисьор Тим Милантс. Мърфи и Милантс към този момент са работили дружно в сериала " Остри козирки ". 

В Small Things Like These ( " Малки неща като тези " ) вземат участие още английските актриси Мишел Феърли, позната от сериала  " Война на тронове ", и Емили Уотсън, играла в " Чернобил ". Филмът споделя практиката на манастирите сред 1920 и 1990 година да дават за осиновяване извънбрачни деца и да експлоатират техните майки. Убедени сме, че тази драма за случилото се на най-уязвимите членове от обществото и за битката против несправедливостта ще откри отзвук измежду публиката, сподели италианецът Карло Шатриан, който е шеф за последно издание на кинофестивала дружно с нидерландката Мариете Рисенбек. През идната година Шатриан и Рисенбек ще бъдат заменени от американката Триша Тътъл.  

След звездите, предстоящи на " Белринале ", е и именитият американски режисьор Мартин Скорсезе, който ще получи почетна " Златна мечка " за повсеместен принос. 

Фестивалът е прочут с политическата си ангажираност. Сега той се организира повече от четири месеца след началото на спора сред Израел и " Хамас ". Преди откриването към 50 сътрудници на " Берлинале " подписаха намерено писмо до шефа на фестивала за приемане на по-категорична позиция по отношение на " офанзивата против живота на палестинците ". Досега управлението показваше " състрадание към всички жертви в Близкия изток " и се безпокоеше от надигащата се антисемитска и антимюсюлманска вълна.

На фестивала ще бъде показан филмът No Other Land ( " Няма друга земя " ), сбъднат от израело-палестински екип и отдаден на разрушаването на Масафер Ята на Западния бряг от израелските управляващи. 

Израелският режисьор Амос Гитай ще показа кино лентата си по пиесата на Йожен Йонеско " Носорог " с присъединяване на френско-швейцарската актриса Ирен Жакоб. 

В конкуренцията за " Златна мечка " е включен иранският филм  " Любимата ми торта "  на режисьорите Мариам Могадам и Бенташ Санаеха. Двамата създатели нямат право да напущат Иран без значение от поканата на " Берлинале ".   

От френска страна вземат участие филмите l'Empire ( " Империята " ), представляващ научно-фантастичен римейк на " Междузвездни войни " с режисьор Брюно Дюмон, и автобиографичният Hors du temps ( " Извън времето " ) на Оливие Асаяс. 

Досега " Златна мечка " не е била връчвана на продукция от африканския континент, само че тази година районът е добре показан в програмата. Мавританският режисьор Абдерахман Сисако взе участие с кино лентата " Черен чай ", а сенегалката Мати Диоп ще покаже документалният " Дахомей ", разказващ историята на върнатите в Бенин заграбени по време на колониалния интервал кралски съкровища.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР